25 Mart 2012 Pazar

ÖRTÜNME

İlk insan ...
Paleolitik çağlarda insanlar örtünmüyor , anadan doğduğu gibi ... Vücut ısısının zamanla düşmesi mi örtünme gereksinimi diye düşündürüyor önce . Ama ilk örtülen yerlerin cinsel organlar olması olayın başka boyutunu getiriyor. O zamanlar ayıp değil bunu yaptıran sebep . O halde ne ?
 Ben bu işin içinden tek başıma çıkamazdım asla , bir televizyon programında dinlediğim birisi Antropolog , diğeri kostüm tasarımcısı ve giysi tarihini irdelemiş iki konuk anlatınca netleşti düşüncelerim . Aslında yaprakla başlayan ( yok saksıya kadar gelip olayı absürdleştirmeyi düşünmüyorum ) , daha sonra avlanan hayvanların postuyla süren cinsel organını kapamanın başka bir boyutu var .
 Bir kere avcı olan , erkek . Avladığı hayvanla gurur duyan da o oluyor doğal olarak . Takıyor bir yerlerine işte , gösteriş yapacak ya . Kadınların da ilgisini bu şekilde çekecek üstüne . Peee sen tavşan mı astın , al sana aslan . Aslan koca muamelesi çekilecek kendine mis gibi . Diğerine bak , nasıl da pısırık :) Dolayısıyla bu bir caka meselesi bir taraftan .
   İşin diğer ve çok önemli boyutu da korumak ... Gülmek yasak ! Neslin devamı şart , ve koruyarak cinsel organını , aslında neslini sürdürme iç güdüsünü besliyor . Hayvanlarda , hemen hemen tamamında , cinsel organlar bacakların arasında ve dış etkenlere karşı korunaklı pozisyonda . Maymunlarda bu özellik ayağa kalkınca ortadan kalıyor , korunmasızca ortaya çıkıyormuş ama , onlar da aşırı kıllı olduklarından bir nevi korunma durumu hala var . Ama insan o kadar kıllı değil yine de . E o zaman adam napacak , kendileri genelde ayakta . Söylüyorum durun , öldürdüğü hayvanların boynuzunu kullanıyor , koruyor bir yandan , bir yandan da boynuzun yukarı doğru kıvrık ve daima kocaman görüntüsüyle de şey diyor aklınca , ' baaak ' .  Devir rekabet devri her zaman olduğu gibi . Ne boynuzu olduğu da önemli işte . Avcı erkek , avıyla gurur duyarken , zaman içerisinde öldürdüğü hayvanın , kah boynuzuyla , kah kürkünü giyerek , yavaş yavaş statü sahibi olarak öne çıkıyor . Ve örtünme , zamanla güç sahibi ve sıradan olanlar arasında ilk ayırımı da beraberinde getiriyor . Kadınına da giydirerek , kadınını da örterek , aynı statüyü ona da geçiriyor . İster ataerkil , ister anaerkil toıplum olsun , bu semboller hep aynı amaca hizmet ediyor . Aidiyete de dönüştüğünden bu kapama ve kapatma , medeniyetler çağında ' ben göreyim başkası görmesin '' durumuna kadar ilerliyor . Şimdilerde sembolleşmiş örtünme konumuz dışı , ama sonuçta değişen bir şey yok , bu da bir mesaj ... Alana ...
     

1 yorum: